İslam mâlâyâni dediğimiz dünyaya ve ahirete faydası olmayan işlerle vakit öldürmeyi men eder. Allah Teâla şöyle buyurmuştur: “Onlar (mü’minler) ki, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler. “ (23/Mü’minûn 3) Ancak Peygamberimiz (s.a.s.)’in tavla ve satranç oyunlarını ismen (الشَطْرَنْج، النرد) zikrederek yasakladığına dair birçok hadis-i şerif varid olmuştur. İmam Muhammed (r.h.) el-Muvatta’ında: “Her kim tavla … Devamını oku “Satranç ve tavla oyunları caiz midir?” »
Ay: Şubat 2023
Vücudun dışına çıkarak abdesti bozan şeyler iki kısma ayrılır. Birincisi; idrar ve gaita yollarından çıkanlar, ikincisi; bu iki yolun dışında vücudun herhangi bir yerinden çıkanlar. İdrar ve gaita yollarından çıkan katı, sıvı, gaz türünden her şey -az olsun çok olsun- abdesti bozar. Bu iki yolun dışında kalan bölgelerden çıkan şeylerin abdesti bozması için ise iki … Devamını oku “Vücuttaki siyah noktaları sıkınca çıkan yağ abdesti bozar mı?” »
Mübarek günlere denk gelmesi gibi bir sebepten dolayı “Cuma, cumartesi veya pazar” günlerinden birinde tek gün oruç tutmak caizdir. Kitaplarda buna mekruh denmesinin sebebi: Cuma günü için; Müslümanların bayramı olan bir günde yeme içmeyi terk ederek tazimsizlik göstermek, Cumartesi ve Pazar günü için ise; Yahudi Hristiyanlara benzemek söz konusu olduğu içindir. Bugün bu gibi mahsurlar … Devamını oku “CUMA, CUMARTESİ VEYA PAZAR GÜNÜ TEK ORUÇ TUTULABİLİR Mİ?” »
Kader tartışmaları İslam tarihinin ilk dönemlerinde ortaya çıkmış (bugün olduğu gibi) siyaset menşeli bir meseledir. Tartışmanın bir tarafında yanlış tasarruflarının menfi neticelerini kadere fatura etmeye çalışan “muktedirler” yer alırken, diğer tarafında “bütün olumsuzluklar insanın eseridir” diyerek idarecileri hedef alan “muhalifler” yer almıştır. Bu tartışmalar neticesinde iki uçta “Kaderiyye” ve “Cebriyye” diye isimlendirilen iki batıl mezhep … Devamını oku “SİYASETİN KADİM MÜNAKAŞASI: KADER” »
Sahabeden Velid b. Velid Peygamberimiz (s.a.s.) ’e: “Yâ Rasûlallah! (Uyuyacağım sırada) bir ıssızlık/korku hissediyorum.” dedi. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.s.) buyurdu ki: “Yatağına girdiğin zaman şu duayı okursan (şeytanlar) sana zarar vermez ve yaklaşmazlar: أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّةِ مِنْ غَضَبِهِ وَعِقَابِهِ، وَشَرِّ عِبَادِهِ، وَمِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ وَأَنْ يَحْضُرُونِ، فَإِنَّهُ لَا يُضَرُّكَ «Eûzü bi-kelimâtillâhi’t-tâmmeti min gazabihî ve … Devamını oku “Peygamberimizin (s.a.s.) dilinden korku duası” »
Üzerinden neredeyse bir hafta geçmesine rağmen Kahramanmaraş depreminin şoku hâlâ ilk günkü tazeliğini korumakta ve neredeyse bütünüyle deprem güzergâhı üzerinde yer alan ülkemizin her tarafında bir endişe hâkim olmaktadır. Özellikle deprem uzmanlarına yazılan mesajlar insanımızın bu noktada ciddi anlamda bir panik yaşadığını ve birçok yerde evlerine girmekten geri durduklarını göstermektedir. Hayrın da şerrin de yaratıcısı … Devamını oku “DEPREM KORKUSU – MADDEYE ODAKLANIP MANAYI ISKALAMAK” »
Fatih İstanbul’u kuşatırken papazlar meleklerin cinsiyetini tartışıyormuş şeklinde bir söylem son zamanlarda adeta slogan haline geldi. Hayır yani papazlar ne yapacak kazanlarla yağ eritip surlardan Osmanlıların üstüne mi dökecek. Papaza göre ne var? İnsanımız böyle sloganlara bayılıyor. Devlet ricali gaflet etsin, siyaset boş işlerle uğraşsın, asker kendini geliştirmesin, güvenlik tedbirleri alınmasın ama papazlar İstanbul’u kurtarsın. … Devamını oku “FATİH İSTANBUL’U KUŞATIRKEN PAPAZLAR MELEKLERİN CİNSİYETİNİ TARTIŞIYORDU” »
Hiç kimse kendi hayatından memnun değil, herkes başkasının hayatına özeniyor. Sahip olduklarını görmeyip, erişemediklerinin peşine düşüyor. Allah imkanları insanlara farklı farklı taksim etmiştir. Kimine zenginlik beraberinde hastalık vermiştir, kimine fakirlik beraberinde afiyet vermiştir, kimine makam mevki beraberinde aile huzursuzluğu vermiştir, kimine hamallık ama beraberinde aile saadeti vermiştir. Bunun misallerini çoğaltabiliriz… Hâsıl kimsenin hayatı pürüzsüz değil; … Devamını oku “HİÇ KİMSE KENDİ HAYATINDAN MEMNUN DEĞİL!” »
Peygamberimiz (s.a.s.)’in amcasının oğlu Cafer b. Ebî Tâlib (r.a.) şehid olduğunda, Hz. Peygamber (s.a.s.) ashabına şöyle buyurmuştu: “Cafer’in ailesine yemek götürün. Çünkü başlarına kendilerini meşgul edecek bir musibet gelmiştir.” (Ebû Dâvûd, Cenaiz, 25-26) Peygamberimiz (s.a.s.)’in bu hadisi şerifinden de anlaşılacağı üzere dinimizde asıl olan komşu ve akrabaların cenaze evine yemek götürerek onların yükünü bir nebze … Devamını oku “CENAZE YEMEĞİ VERMEK DİNEN DOĞRU MUDUR?” »
İslam dini iki şeyden ötürü hayvanların avlanmalarını mubah görmüştür; eti yenen hayvanların etinden, derisinden vs. istifade etmek, eti yenmeyen hayvanların ise zararını def etmek için.[1] Köpekler hakkında Peygamberimiz (s.a.s.)’den birçok hadisi şerif varid olmuştur. Peygamberimiz (s.a.s.)’in bir defasında Medine’deki (av, çoban ve bekçi köpeği gibi insanların ihtiyaç duyduğu köpeklerin haricindeki)[2] köpeklerin öldürülmesini emrettiği sahih kaynaklarımızda … Devamını oku “Başıboş sokak köpeklerinin öldürülmesi dinen caiz midir?” »